Sammendrag av artikkel: Kartlegging av vurderinga av klimarisiko i forsikringsføretaka si eigenvurdering av risiko og solvens (ORSA).
Forfatter: Finanstilsynet
Oversettelsen er laget av en KI-tjeneste fra OpenAI. Innholdet er gjennomgått av Norsif før publisering.
Innledning
Finanstilsynet har gjennomført en kartlegging av klimarisikovurderinger i forsikringsforetakenes egenvurdering av risiko og solvens (ORSA) for å vurdere i hvilken grad klimarisiko er integrert i deres risikostyring. Denne gjennomgangen inkluderte 31 forsikringsforetak, hvorav 22 skadeforsikringsforetak og 9 livsforsikringsforetak.
Hovedfunn
- Klimaendringer fører til økte utbetalinger for forsikringsbransjen, og foretakene må i økende grad vurdere klimarisiko i sine risiko- og solvensvurderinger (ORSA).
- De fleste forsikringsforetak vurderer klimarisiko som lav til moderat, og vurderingene er hovedsakelig kvalitative og kortsiktige.
- Få foretak har kvantifisert klimarisiko og analysert klimascenarioer, men mange planlegger å prioritere dette fremover.
- Flere foretak nevner risikoen for økte reassuransekostnader som en konsekvens av klimaendringer, men dette er sjelden kvantifisert i scenarioene.
- Fysiske klimarisikoer, som ekstremvær og havnivåstigning, oppfattes som en fremtidig trussel, mens overgangsrisiko knyttet til endringer i klimapolitikk og teknologi vurderes som utfordrende, men kontrollerbar.
Fysisk klimarisiko
De fleste forsikringsforetak oppgir at den fysiske risikoen er lav på kort sikt, men forventer at den vil øke over tid, spesielt for skadeforsikringsforetak som er eksponert for eiendomsforsikring. Livsforsikringsforetak opplever risiko knyttet til høyere dødelighet som følge av ekstremvær. Ingen foretak har satt av ekstra kapital for fysisk klimarisiko i kapitalbehovsvurderingene.
Overgangsrisiko
Overgangsrisiko knyttes til endringer i energibruk og teknologi, som kan påvirke både forsikrings- og investeringsporteføljer. Flere livsforsikringsforetak vurderer overgangsrisiko som større enn fysisk risiko på grunn av langsiktige investeringer.
Reassuranse
Flere skadeforsikringsforetak forventer økte kostnader for reassuranse, og enkelte har vurdert bortfall av reassuranse i sine kapitalbehovsvurderinger. Mange foretak har gode reassuranseprogrammer, men en generell økning i kostnadene fremover er forventet.
Klimascenario-analyser
Flere forsikringsforetak har begynt å inkludere klimascenarioanalyser i sine ORSA-rapporter. De fleste av disse scenarioene er kortsiktige, og få foretak har analysert klimascenarioer på lang sikt. Mangelen på langsiktige analyser og kvantifisering gjør det vanskelig å vurdere den faktiske effekten av klimarisiko på soliditeten.
Konklusjon
Kartleggingen viser at klimarisikovurderingene i forsikringsforetakene har blitt en viktigere del av ORSA-prosessene, men at det er behov for forbedringer. Spesielt bør foretakene prioritere kvantifisering av klimarisiko og utarbeide langsiktige scenarioanalyser. Finanstilsynet vil følge opp dette arbeidet i sin tilsynsvirksomhet.