Sammendrag: Climate Chronicles: Global Carbon Emissions in 2023
Tittel: «Climate Chronicles: Global Carbon Emissions in 2023»
Forfattere: Zhu Liu, Zhu Deng, Steven J. Davis og Philippe Ciais
Tema: Omfattende analyse av de globale utslippene av karbondioksid (CO2) i 2023.
Oppsummering er laget av en KI-tjeneste fra OpenAI. Innholdet er gjennomgått av Norsif før publisering.
- Oversikt over globale CO2-utslipp
I 2023 nådde de globale CO2-utslippene et rekordhøyt nivå på 35,8 gigatonn (Gt) CO2, en svak økning på 0,1 % sammenlignet med 2022. Dette kommer etter betydelige økninger i 2021 og 2022, etter en nedgang i utslippene i 2020 på grunn av covid-19-pandemien.
- Bidrag fra ulike sektorer
De største bidragsyterne til de globale CO2-utslippene er de samme som tidligere år, med kraftsektoren som den største utslippskilden (38,4 %), etterfulgt av industrien (29,0 %) og landtransport (18,6 %). Det var imidlertid svingninger i vekstratene i de ulike sektorene, noe som indikerer et blandet mønster av nedgang og vekst.
- Utslipp på landnivå
De fem største utslippslandene – Kina, USA, India, EU og Russland – sto for 64 % av de globale utslippene. India gikk forbi EU som det tredje største utslippslandet, mens utslippene fra andre regioner viste svingninger fra år til år, noe som gjør det vanskelig å forutsi langsiktige trender.
- Nedtelling av karbonbudsjettet
Artikkelen belyser den raske uttømmingen av karbonbudsjettene som er skissert i Parisavtalen for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 °C og 2 °C over førindustrielt nivå. De gjenværende karbonbudsjettene antyder en begrenset tidsramme der utslippene må reduseres kraftig for å unngå at disse temperaturgrensene overskrides.
- Konsekvenser og anbefalinger
Til tross for nedgangen i utslippsveksten er det ingen klare tegn på at de globale utslippene har nådd en topp. Forfatterne understreker at det haster med å akselerere avkarboniseringsarbeidet for å nå ambisiøse klimamål, særlig ved å gå bort fra fossilt brensel i energisystemene, spesielt i land som er svært avhengige av kull.
Samlet sett understreker artikkelen det kritiske behovet for umiddelbare og samordnede tiltak for å redusere de globale utslippene og dempe konsekvensene av klimaendringene, og understreker viktigheten av fortsatt overvåking av karbonutslipp på både globalt og nasjonalt nivå for å evaluere effektiviteten av tiltakene.