Sammendrag: Does socially responsible investing change firm behavior?
Tittel: «Does socially responsible investing change firm behavior?”
Forfattere: Davidson, H., Macciocchi, D., Michaely, R. og Ringgenberg, M.
Publisert: (Oxford) Review of Finance, 2023.
Oppsummering er laget av en KI-tjeneste fra OpenAI. Innholdet er gjennomgått av Norsif før publisering.
Sammendrag
- SRI-fonds suksess med utvelgelse: SRI-fond lykkes med å velge ut bedrifter med bedre miljømessige og sosiale resultater, som for eksempel lavere forurensningsnivå, større mangfold i styrene og mer fornøyde ansatte.
- Manglende innvirkning på bedriftenes atferd: Til tross for at SRI-fond velger ut bedrifter med gode resultater når det gjelder miljø og sosiale forhold, påvirker eller forbedrer ikke SRI-fond i vesentlig grad adferden til bedriftene de investerer i.
- Konsekvenser for politikk og investorer: Funnene stiller spørsmål ved hvor effektive SRI-fond er som verktøy for å fremme bedrifters samfunnsansvar. De reiser spørsmål om fondenes rolle som pådrivere for reelle endringer, og tyder på at det er behov for større åpenhet og ansvarlighet i SRI-bransjen for å unngå «impact-washing».
Innledning
Artikkelen undersøker effektiviteten av sosialt ansvarlige investeringsfond (SRI-fond), som har fått betydelig popularitet det siste tiåret. Disse fondene hevder å ta hensyn til miljø- og sosiale (E&S) faktorer når de velger porteføljeselskaper, og ofte hevder de at de påvirker E&S-adferden til disse selskapene. Det er imidlertid økende skepsis til om disse fondene faktisk leverer på sine løfter om å drive positiv endring, eller om de bare velger selskaper som allerede har gode E&S-praksiser uten å bidra til ytterligere forbedringer.
Forskningsspørsmål
- Velger SRI-fond selskaper med bedre E&S-adferd?
- Forbedrer SRI-fond E&S-adferden til sine porteføljeselskaper?
Artikkelen utforsker også de bredere implikasjonene av SRI-fondenes aktiviteter, og stiller spørsmål ved om disse fondene virkelig påvirker bedriftsatferd eller om de driver med «impact washing» – en form for villedende praksis overfor investorer om deres faktiske innflytelse.
Metodologi
Forfatterne bruker et omfattende datasett som kombinerer selskapsspesifikke miljø- og sosiale data med informasjon om SRI-fonders beholdninger. Studien dekker perioden fra 2010 til 2019 og omfatter ulike aspekter av bedriftsadferd, inkludert forurensning, sikkerhet på arbeidsplassen, mangfold i styrer, og ansattetilfredshet. Forskningsmetodene inkluderer flere økonometriske teknikker, inkludert tverrsnittsanalyser og et nytt forskningsdesign som utnytter stjernerangeringer fra Morningstar for å skape eksogene sjokk i SRI-kapital. Denne tilnærmingen lar forfatterne skille mellom seleksjonseffekter (om SRI-fond velger selskaper med bedre E&S-atferd) og behandlingseffekter (om SRI-fond forårsaker forbedringer i E&S-adferd).
Hovedfunn
- SRI Fond og selskapsseleksjon
Miljøprestasjon: SRI-fond velger selskaper med bedre miljøprestasjoner. Spesielt er selskaper med lavere forurensningsnivåer og høyere investeringer i forurensningsbekjempelse mer sannsynlig å bli inkludert i SRI-porteføljer. Studien har kvantifisert denne seleksjonseffekten, altså målt hvordan SRI-fond velger selskaper basert på miljøprestasjoner. Resultatene viser at en økning i SRI-eierskap er assosiert med betydelig lavere utslipp på selskapsnivå. Med andre ord, selskaper som tiltrekker seg investeringer fra SRI-fond, har en tendens til å ha lavere miljøpåvirkning.
Sosial prestasjon: SRI-fond velger også selskaper med bedre sosial prestasjon, målt gjennom ansattetilfredshet, sikkerhet på arbeidsplassen, og mangfold i styrer. Posisjoner i selskaper med høyere Glassdoor-rangeringer, færre arbeidsulykker, og en høyere andel kvinner i styret er mer sannsynlig å bli holdt av SRI-fond.
2. Innflytelse fra SRI fond på selskapsadferd
Til tross for at SRI-fond velger selskaper med bedre E&S-poster, ser det ikke ut til at de driver betydelige forbedringer på disse områdene. Studien finner ingen bevis for at SRI-fond reduserer forurensning, øker investeringer i forurensningsbekjempelse, eller forbedrer ansattetilfredshet og mangfold i styrer i selskapene de investerer i. Selv når det er en eksogen økning i SRI-fondeierskap (på grunn av høyere Morningstar-rangeringer), observeres ingen betydelige endringer i selskapsatferd.
Mangelen på meningsfull innvirkning på selskapsatferd fører til at forfatterne konkluderer med at SRI-fond ikke driver med «greenwashing», men snarere «impact washing». Selv om disse fondene ikke påstår falske miljøfordeler, overdriver de sin evne til å påvirke bedriftsatferd.
3. Robusthet og validering
Studien gjennomfører flere robusthetstester for å sikre funnenes validitet. Disse omfatter blant annet en undersøkelse av forskningsdesignets evne til å påvise behandlingseffekter, analyse av langsiktige selskapsresultater og en vurdering av hvilken rolle aksjonærforslag og stemmegivning spiller i SRI-fondsstrategier. Resultatene støtter gjennomgående konklusjonen om at SRI-fond ikke forårsaker betydelige endringer i selskapsatferd.
Beregningene av minimum sporbar effektstørrelse (MDES) indikerer at studien har tilstrekkelig statistisk styrke til å oppdage meningsfulle endringer. Dette antyder at den observerte mangelen på innvirkning ikke skyldes begrensninger i statistisk styrke, men snarere reflekterer den faktiske ineffektiviteten til SRI-fond i å drive bedriftsendring.
4. Diskusjon
Funnene utfordrer den utbredte oppfatningen om at SRI-fond kan være et effektivt verktøy for å fremme bedrifters samfunnsansvar. Selv om disse fondene er effektive når det gjelder å identifisere og investere i bedrifter som allerede har en god praksis for samfunnsansvar, klarer de ikke å oppmuntre til forbedringer på disse områdene. Dette har viktige konsekvenser for investorer som i økende grad ser på SRI-fond som et middel til å fremme positive sosiale og miljømessige resultater.
5. Komparativ analyse
Artikkelen sammenligner funnene med eksisterende litteratur om SRI- og ESG-investeringer (Environmental, Social and Governance). Tidligere studier har ofte fokusert på SRI-fonders økonomiske resultater eller på hvorvidt disse fondene er i tråd med investorenes preferanser. Denne artikkelen gir imidlertid et nytt bidrag ved å fokusere på SRI-fonds innvirkning på selskapers atferd i den virkelige verden. Forfatterne argumenterer for at selv om SRI-fond kan være i tråd med investorenes etiske preferanser, klarer de ikke å levere den lovede samfunnseffekten.
6. Politiske ringvirkninger
På bakgrunn av funnene i studien foreslår forfatterne at beslutningstakere og myndigheter bør være forsiktige med å fremme SRI-fond som en løsning på miljømessige og sosiale utfordringer. I stedet kan det være behov for mer direkte regulatoriske tiltak eller insentiver for å oppmuntre bedrifter til å forbedre sin miljø- og samfunnsansvarlige atferd. Artikkelen etterlyser også større åpenhet og ansvarlighet i SRI-bransjen, og oppfordrer fondene til å offentliggjøre sine mål og i hvilken grad de samarbeider med porteføljeselskapene for å skape endring
Konklusjon
Artikkelen konkluderer med at selv om SRI-fond spiller en rolle når det gjelder å styre kapital mot bedrifter med bedre miljø- og samfunnsansvar, oppfyller de ikke sitt uttalte mål om å påvirke bedriftenes atferd. Funnene i studien reiser viktige spørsmål om hvor effektive SRI-fond er som strategi for å fremme samfunns- og miljøansvar, og tyder på at investorer og beslutningstakere bør revurdere sine forventninger til hva SRI-fond kan oppnå.